HEM   Exempel på Natural Horsemanship : Att LEDA en häst  Att LASTA en häst  Kurser

 

 
 

Horsemanship,Natural Horsemanship,NH

eller

Naturligt Hästmannaskap, NHs

 

 
 

Horsemanship eller Natural Horsemanship (NH) står för en samlad kunskap om människors umgänge med hästar. Det är en hästhantering där fokus ligger på en respektfull och öppen attityd mot hästen som en tänkande och inkännande individ.
Ibland översätts (Natural) Horsemanship med Naturligt Hästmannaskap (NHs).

Natural Horsemanship innebär att man hanterar hästen utifrån dess förutsättningar och hästen ges möjlighet att visa sin natur. Detta kolliderar ofta med traditionell hästhantering där den militära ordningen ligger till grund.

Umgänge och utbildning av hästen sker till stor del med hästens eget kroppsspråk och därigenom undviker man många missförstånd och övervåld i kommunikationen. Utvecklad innebär metoden definitivt inte att utbildning och samvaro blir trevande och otydlig. Ordningen i en hästflock och mellan dess individer är kristallklar och missförstånd sällsynta. En häst använder aldrig mer våld än vad som krävs.

De som kritiserar Natural Horsemanship använder lätt ord som flummigt, oseriöst, barnsligt, lekstuga  odyl. vilket kanske beror på att Naturligt Hästmannaskap,NHs är en svår och tidsödande process som kräver en balanserad, 'avklädd' och öppen människa. Leken är här en stor hjälp men som kan vara skrämmande för en del.

Natural Horsemanship/Naturligt Hästmannaskap kan man till viss del lära sig genom olika läror men det kräver också en stor erfarenhet av hästar. Dvs. hästen är läromästaren som man studerar och de olika lärorna är en hjälp som kan ge dig genvägar och omvägar. Informationens värde måste man sen prova i verkligheten för att se om detta passar in i det sätt man vill arbeta. Natural Horsemanship blir för de flesta en livsstil.
Vad man sen kallar det man håller på med har liten eller ingen betydelse. Att bli frälst och låst i en lära hämmar som alltid utvecklingen och den dagen man tycker att man inget tror på och inget vet och inget förstår så kanske ordet hästkarl(hästkvinna) hänger i luften.

Grundläggande är att man är ödmjuk, uppmärksam och tydlig mot hästen samtidigt som man har förståelse och tålamod med flyktdjurets rädslor och instinkter. För att hjälpa och utbilda hästen krävs det dessutom målmedvetenhet, kraft och mod.

Kända tränare inom 'Natural Horsmanship/NH' är Ferdinand Hempling, Pat Parelli, Troy Henry, Ray Hunt, Ronnie Willis, Kelly Marks, Dough Mills, John Lyons och några svenska: Lisbeth Johnsson, Mattias Öhlander mfl.
Alla har bidragit med något men den genuina hästkunskapen som kommer från Californien
 har haft  och har fortfarande en stark influens inom 'Natural Horsemanship'.
Världen är full av människor som hanterar hästar enligt Natural Horsemanship utan att ens veta om det.

Vill du veta mer om  Naturligt Hästmannaskap,NHs så har vi introduktionskurser (se här).

Exempel på Horsemanship i praktiken: Att leda en häst     Att lasta en häst

 
 

Lennart Strömberg    0707329396

 

HEM